Câinele meu bătrân este agitat noaptea

Dacă câinele tău bătrân nu doarme noaptea, probabil că nici tu nu vei putea adormi, întrebându-te de ce prietenul tău blănos este agitat sau nervos, se plimbă dintr-o parte în alta, se plânge sau vine la tine din când în când.

Câinii dorm aproximativ 12 ore pe zi, care în cazul animalelor mai bătrâne pot crește la 14 ore. În timpul zilei, veți vedea că câinele dvs. face sieste scurte, dar noaptea câinii se odihnesc, de obicei, timp de 8 sau 9 ore fără întrerupere. În cazul în care câinele dumneavoastră în vârstă se trezește des în timpul nopții și nu se odihnește suficient, este important să căutați cauza comportamentului său pentru a-l ajuta să adoarmă și a evita astfel problemele de sănătate. În acest articol vom analiza cele mai frecvente motive care pot explica de ce câinele tău bătrân nu doarme noaptea.

Durere

În cazul în care câinele dumneavoastră nu doarme noaptea, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să vi le puneți este dacă nu cumva suferă de vreo afecțiune. Printre cele mai frecvente afecțiuni de care suferă câinii bătrâni se numără problemele osteoarticulare și de mobilitate, cum ar fi artrita și artroza, care afectează în principal animalele din rasele foarte mari sau supraponderale.

Evitați să vă lăsați câinele să doarmă direct pe podea și puneți-i la dispoziție o saltea sau un pat de bună calitate, care să fie suficient de gros și de mare pentru ca el să se poată întinde confortabil. În cazul în care apar simptome de boală sau durere, vizitați centrul veterinar pentru ca un profesionist să poată efectua un control complet al animalului și să prescrie cel mai potrivit tratament. În cazul câinilor mai în vârstă, se recomandă un control anual sau la fiecare șase luni, chiar dacă nu există semne evidente de boală.

Pierderea vederii sau a auzului

Când câinii ajung la o vârstă foarte înaintată, atât vederea, cât și auzul tind să scadă în mod natural, la fel ca în cazul oamenilor. În plus, un câine mai în vârstă are mai multe șanse de a dezvolta boli oculare, cum ar fi cataracta sau keratoconjunctivita, care afectează vederea animalului.

Dacă prietenul dumneavoastră cu blană are dificultăți de vedere sau de auz clar, se poate dezorienta mai ușor sau poate dobândi anumite temeri sau nesiguranțe care îl împiedică să se odihnească bine. În aceste cazuri, va fi necesară o vizită la medicul veterinar, care va prescrie un tratament pentru a opri sau întârzia cât mai mult timp posibil progresia bolilor legate de vedere sau auz și pentru a-i oferi prietenului dumneavoastră blănos o calitate mai bună a vieții.

Incontinența

Probleme de incontinență, de asemenea, tind să apară mai frecvent la câinii mai în vârstă. Incontinența la animalele mai în vârstă poate avea diverse cauze, cum ar fi o problemă de apariție a unei tumori în tractul urinar, probleme neurologice, infecții urinare, pietre la vezica urinară, efecte nedorite ale sterilizării etc. Evident, dacă câinele tău trebuie să urineze din când în când, nu va putea dormi toată noaptea și se va simți nervos și inconfortabil, mai ales dacă incontinența este asociată cu un fel de durere.

Ca întotdeauna, vă recomandăm să vă adresați medicului veterinar cât mai curând posibil dacă observați simptome de incontinență sau durere la câinele dumneavoastră. În acest caz, profesionistul va efectua testele relevante pentru a identifica sursa problemei și pentru a o putea rezolva. Acasă, puteți să-i pregătiți prietenului dvs. blănos o zonă confortabilă, cu multe saltele absorbante, în care să meargă atunci când trebuie să urineze și să-i schimbați treptat obiceiurile de plimbare pentru a se adapta nevoilor sale actuale.

Schimbări în rutină

Menținerea unor rutine stabile acasă le permite câinilor să obțină un anumit control asupra mediului înconjurător, ceea ce se traduce printr-un sentiment mai mare de siguranță și liniște sufletească. Cu alte cuvinte, dacă prietenul tău blănos știe la ce oră va mânca, când va ieși la plimbare sau la ce oră va fi singur acasă, se poate relaxa mai ușor, pentru că știe că trăiește într-un mediu previzibil. Acum, este clar că nu este întotdeauna posibil să avem programe fixe, iar acest lucru este în regulă, deoarece câinii au o mare capacitate de adaptare, atâta timp cât stăpânii lor îi ajută să facă față unor situații noi.

Cu toate acestea, pe măsură ce câinii îmbătrânesc, această capacitate de a se adapta la medii și rutine în schimbare scade, astfel încât schimbările din viața lor zilnică devin din ce în ce mai stresante.

Dacă v-ați mutat de curând, v-ați schimbat programul de lucru, cineva s-a mutat sau a plecat din casă sau a avut loc un eveniment major care v-a modificat rutina, este foarte probabil ca vechiul dvs. câine să nu mai doarmă noaptea pentru că se simte supărat sau anxios. Această problemă poate fi abordată cu ajutorul unui etolog canin și printr-o serie de exerciții de modificare a comportamentului.

Cauze neurologice

Dacă insomnia prietenului tău blănos nu pare să răspundă la niciuna dintre cauzele de mai sus, este posibil ca el sau ea să înceapă să dezvolte o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul disfuncției cognitive. Este un tip de demență canină care apare la câinii vârstnici din toate rasele și produce simptome precum insomnie, confuzie și dezorientare, vocalize fără motiv aparent, iritabilitate, anorexie, incontinență și anxietate etc.

Sindromul disfuncționalității cognitive este o boală degenerativă și cronică pentru care nu există tratament. Cu toate acestea, se pot face multe pentru a încetini apariția simptomelor sau pentru a preveni apariția lor, cum ar fi:

  • Mențineți câinele stimulat din punct de vedere fizic, social și mental (plimbări în zone verzi, dresaj, jucării interactive, puzzle-uri, jocuri de miros etc.).
  • Încercați să mențineți o rutină stabilă.
  • Oferiți-i o dietă adecvată, de calitate, cu ajutorul unui nutriționist veterinar.
  • Adaptați casa la nevoile sale (mobilitate redusă, pierderea sensibilității etc.) și creați spații confortabile și liniștite pentru ca el să se odihnească.
  • Folosiți medicamentele sau suplimentele nutritive pe care vi le spune medicul veterinar, dacă este necesar.

Ca întotdeauna, vă recomandăm o vizită la medicul veterinar și o consultație etologică pentru a stabili un plan de tratament eficient pentru prietenul dumneavoastră blănos.

Pot medicamentele să rezolve situația?

Mulți stăpâni de câini recurg la medicamente pentru a-și calma câinele: evident, este de competența medicului veterinar să le prescrie după un consult. Printre cele mai frecvent utilizate se numără benzodiazepinele (cum ar fi diazepamul, alprazolamul sau clorazepatul) și fenotiazinele (cum ar fi acepromazina).

About The Author

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *