Consecințele și greșelile legate de pedepsirea câinelui

Din punct de vedere comportamental, o pedeapsă este o acțiune capabilă să determine o reducere a frecvenței, duratei sau intensității unui anumit comportament. În acest sens, cea mai mare parte a educației tradiționale a câinilor se bazează pe pedepsirea sistematică a tuturor comportamentelor considerate inadecvate sau indezirabile, cu scopul de a învăța câinele să le inhibe complet. Deși această metodologie poate părea eficientă pe termen scurt, trebuie să fim conștienți de faptul că ea implică un număr mare de consecințe negative pentru animal, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, care îi afectează bunăstarea și îi reduc calitatea vieții.

Dacă te gândești să încorporezi un câine cu blană în familia ta sau dacă locuiești deja cu un câine și vrei să afli mai multe despre dresajul câinilor, în acest articol îți explicăm ce tipuri de pedepse există și care sunt consecințele pedepsirii unui câine.

Tipuri de pedepse

Sunt împărțite în două mari grupe: pozitivă și negativă. Această terminologie poate provoca confuzie, deoarece suntem obișnuiți să asociem cuvântul „pozitiv” cu ceva bun și „negativ” cu ceva rău, dar în acest caz nu acesta este sensul său.

Diferențele dintre un tip de pedeapsă și altul sunt următoarele:

Pedeapsa pozitivă: Termenul „pozitiv” se referă la faptul că, imediat după ce câinele a avut un comportament care ni se pare indezirabil (de exemplu, lătratul), un stimul neplăcut este adăugat în mediul său înconjurător cu scopul de a reduce frecvența, durata sau intensitatea comportamentului. Exemple sunt loviturile fizice, tragerea bruscă a lesei, strigătele și amenințările sau activarea unui colier de impulsuri electrice.
Pedeapsa negativă: Cuvântul „negativ” se referă la faptul că, atunci când un câine are un comportament pe care îl considerăm indezirabil (de exemplu, lătratul), un stimul plăcut este eliminat din mediul său înconjurător cu scopul de a reduce frecvența, durata sau intensitatea acelui comportament. De exemplu, îndepărtarea mâncării, luarea unei jucării, oprirea atenției sau încheierea unei plimbări în parc.

Consecințele pedepsei la câini

Toți câinii au, din când în când, comportamente care ne fac să ne simțim inconfortabil sau să ne pară rău și pe care vrem să nu le mai facă, cum ar fi să tragă de lesă în timpul plimbării sau să latre disperat de fiecare dată când sună soneria casei.

Este normal să ne dorim ca blănosul nostru să inhibe un comportament în anumite ocazii și, de fapt, extincția comportamentală face parte din multe programe de modificare a comportamentului. Cel mai important lucru aici este să putem identifica corect cauza pentru care câinele nostru se comportă așa cum o face și să lucrăm treptat și cu empatie pentru a reuși să reducem comportamentul în cauză, respectând întotdeauna integritatea fizică.

De aceea, este esențial să știm care pot fi consecințele folosirii și abuzului de pedepse în dresajul câinilor.

Apariția și agravarea nesiguranței, a temerilor și a fobiilor

De multe ori, ceea ce vedem ca fiind un comportament rău este doar o reacție naturală a câinelui nostru la ceva care îi provoacă nesiguranță sau care îl sperie și pe care nu știe cum să îl gestioneze altfel. Dacă, în calitate de tutore, pedepsești o astfel de reacție, aceasta poate agrava frica (sau poate apărea dacă nu o aveai înainte) și poți ajunge să dezvolți o fobie majoră care îți va afecta grav sănătatea emoțională. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, dacă vă mustrați câinele de fiecare dată când latră la câinii pe care îi întâlnește pe stradă sau dacă folosiți o zgardă anti lătrat. În cazul în care câinele dumneavoastră se simte deja excitat sau nesigur în prezența altor câini, adăugarea pedepsei în acest context poate face ca stimulul în cauză să fie văzut ca ceva din ce în ce mai negativ și/sau amenințător, ceea ce îi sporește anxietatea.

Creșterea frustrării și a sentimentului de confuzie

Atunci când un câine vine acasă, este important ca toți membrii familiei să fie de acord asupra unor reguli coerente de conviețuire. În caz contrar, animalul poate ajunge să fie confuz și să dezvolte probleme de stres. Acest lucru se poate întâmpla atunci când, de exemplu, tutorele câinelui în unele zile țipă la el și îl amenință să coboare de pe canapea, în timp ce în alte zile îl incurajeaza sa o facă.

În mod similar, pedepsirea sistematică a unui comportament care este complet natural pentru un câine (cum ar fi săpatul, mâncatul alimentelor de pe stradă, urmărirea pisicilor sau tăvălirea în noroi), fără a oferi măcar o alternativă, poate fi extrem de frustrantă pentru animal, care nu va înțelege de ce este mustrat și, prin urmare, nu va învăța nimic din această situație decât să evite să fie văzut atunci când are anumite comportamente.

Dezvoltarea problemelor de stres și anxietate

Una dintre cele mai mari greșeli făcute atunci când pedepsim un câine este să o facem dintr-un punct de vedere antropomorfic, adică să considerăm că acesta înțelege motivul mustrării ca și cum ar fi un alt om. Câinii nu vorbesc limba noastră, așa că de multe ori nu știu de ce suntem atât de supărați pe ei, iar acest lucru generează mult stres și frustrare. Pedepsirea sistematică a unor comportamente care sunt complet naturale pentru ei (cum ar fi săpatul gropilor, mâncatul mâncării de pe drum, alergatul pisicilor sau tăvălirea în noroi) fără a le oferi măcar o alternativă sau mustrarea pentru ceva ce au făcut cu ceva timp în urmă (cum ar fi atunci când venim acasă după serviciu și găsim mizerie), sunt exemple de situații pe care nu le vor înțelege și din care nu vor învăța nimic. Prin urmare, dacă vă întrebați dacă este util să pedepsiți un câine, răspunsul este nu.

Apariția sau creșterea comportamentului amenințător sau agresiv

Învățarea recunoașterii și interpretării limbajului canin este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când ai un câine, deoarece ignorarea modului în care comunică aceste animale poate duce la situații nedorite. De obicei, atunci când un câine se simte inconfortabil într-un anumit context sau atunci când se confruntă cu comportamentul unei persoane, cum ar fi stăpânul său, câinele îl va anunța prin limbajul corpului și expresiile faciale. La început, va emite semnale de calm, cum ar fi întoarcerea privirii, căscatul sau gânguritul pentru a-i cere să se îndepărteze și, dacă aceste mișcări sunt ignorate, va crește intensitatea lor, trecând la semne de amenințare, cum ar fi mârâitul sau încrețirea botului.

Acest lucru, care face parte din limbajul normal al câinilor, este înțeles greșit de mulți stapâni, care își certă câinii dacă mârâie sau își arată dinții. Atunci când aceste semnale sunt pedepsite, animalul simte că nu sunt de ajutor, așa că poate alege să treacă direct la agresivitate ca formă de exprimare, ceea ce poate fi periculos.

Deteriorarea legăturii dintre câine și proprietar

Una dintre cele mai evidente consecințe ale pedepselor sistematice și abuzive este distrugerea legăturii dintre câine și stăpânul său. Un câine care nu se simte înțeles și care este pedepsit nu va avea încredere în stăpânul său și va manifesta o atitudine precaută față de acesta. Teama de a fi pedepsit este motivul pentru care mulți câini evită, de exemplu, să se întoarcă la stăpânii lor atunci când aceștia îi cheamă sau să aibă anumite comportamente dacă știu că sunt supravegheați.

About The Author

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *