Smochinele sunt inflorescența smochinului, un arbore care aparține familiei Moraceae. Cultivarea sa a început în Orientul Apropiat și se pare că fenicienii și grecii au fost cei care au răspândit consumul său în întreaga Mediterană.
Aroma dulce și textura cărnoasă fac din smochine o delicatesă căreia puțini îi pot rezista. Dar cum rămâne cu câinii noștri? Pot câinii să mănânce smochine? Dacă vrei să afli, vino alături de noi în următorul articol realizat de AnimaleAZ, în care îți explicăm tot ce trebuie să știi despre acest fruct în alimentația câinilor.
Sunt smochinele bune pentru câini?
Smochina este un fruct cu o bună valoare nutritivă care, atunci când este coaptă, nu conține substanțe toxice pentru câini. Prin urmare, putem confirma că smochinele se află pe lista alimentelor potrivite pentru câini.
Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că, alături de banane, mere, cyrimoia și struguri, smochinele sunt unul dintre fructele cu cel mai mare conținut de zahăr, așa că trebuie oferite cu moderație pentru a evita afectarea sănătății câinilor. În următoarele secțiuni explicăm cel mai bun mod de a include smochinele în dieta câinilor, astfel încât aportul lor să fie întotdeauna sănătos și sigur.
Beneficii ale smochinelor pentru câini
Smochinele se numără printre fructele pe care câinii le pot mânca și oferă o serie de beneficii nutriționale:
- Deși nu are un conținut ridicat de proteine, conține majoritatea aminoacizilor esențiali pentru câini (acei aminoacizi pe care organismul nu îi poate sintetiza și care trebuie să fie ingerate prin alimentație).
- Are o cantitate semnificativă de fibre. Deși este un nutrient pe care câinii nu îl pot digera, este esențial în dieta lor, deoarece ajută la reglarea aportului, îmbunătățește tranzitul intestinal și ajută la menținerea unei microbiote intestinale benefice.
- Are un conținut ridicat de potasiu și conține cantități apreciabile de calciu, fosfor și magneziu.
- În ceea ce privește vitaminele, conține cantități mici de provitamina A și vitaminele C, B1 (tiamină), B3 (niacină) și B6 (piridoxină).

Cum pot sa ii dau smochine câinelui meu?
Acum, că știm foarte bine că câinii pot mânca smochine, trebuie să explicăm cum le putem oferi în așa fel încât aportul lor să fie sigur și benefic. În primul rând, vom vorbi despre tipul de smochine pe care le pot consuma câinii. Vă întrebați dacă câinii pot mânca smochine proaspete sau pot mânca smochine uscate? Vă spunem noi!
Smochinele uscate sunt obținute prin deshidratarea smochinelor proaspete. Prin reducerea considerabilă a conținutului de apă, se concentrează zaharurile și se obține un produs cu un conținut caloric de aproape 4 ori mai mare decât cel al fructelor proaspete. Acest lucru face ca smochinele uscate să nu fie recomandate pentru câini. Prin urmare, dacă vă decideți să îi oferiți câinelui dumneavoastră acest fruct, cel mai bine este să îl oferiți proaspăt.
În plus, este important să se selecteze smochine suficient de coapte. Când smochinele sunt verzi, ele conțin sevă sau latex (lichid alb-lăptos), care este prezent și în frunzele și tulpinile smochinului și care poate provoca otrăvire fie prin contact cu pielea, fie prin ingestie. Reamintim, așadar, importanța de a ține smochinele necoapte, frunzele și tulpinile plantei departe de animalul de companie, pentru a evita riscul de intoxicare cu smochine la câini.
Pentru a pregăti smochinele, este suficient să le decojiți și să tăiați pulpa în cuburi mici (aproximativ 0,5-1 cm pe fiecare parte).
Câte smochine poate mânca un câine?
Fiind un fruct foarte bogat în zahăr, smochinele trebuie oferite cu moderație. Este mai bine să le oferiți ocazional ca recompensă sau răsplată.
De exemplu, puteți alege să oferiți smochine ca recompensă o dată sau de două ori pe lună. Ca referință, puteți da 2-3 cuburi de fructe la câinii mici, 3-5 la cei de talie medie și 5-7 la cei mari.
Efecte secundare ale smochinelor pentru câini
Smochinele sunt capabile să producă efecte negative asupra sănătății câinilor, mai ales atunci când sunt administrate fără a ține cont de considerentele pe care le-am menționat pe parcursul articolului:
- Atunci când se oferă cantități excesive din acest fruct, pot apărea probleme de supraponderabilitate sau obezitate, diabet etc. Consumul de smochine uscate poate avea consecințe similare, din cauza concentrației ridicate de zahăr și a conținutului ridicat de calorii.
- Atunci când se oferă smochine verzi (necoapte) sau când câinii ingerează accidental sau intră în contact cu seva frunzelor sau a tulpinii, se poate produce otrăvirea din cauza acțiunii furanocumarinelor. La contactul cu pielea, pot apărea iritații, fotosensibilitate, bășici etc. La ingerarea uneia dintre aceste părți de plante, pot apărea salivație excesivă, vărsături, diaree etc.
Contraindicațiile smochinelor pentru câini
Deși am comentat deja faptul că câinii pot mânca smochine cu moderație, există unele situații în care acestea sunt contraindicate. De exemplu:
Câini cu diabet.
Câini obezi sau supraponderali.
Câini cu alergii sau intoleranțe alimentare.
Câinii cu un sistem digestiv deosebit de sensibil la schimbările de regim alimentar.
Dacă câinele dumneavoastră are simptome după ce a mâncat smochine sau dacă bănuiți că se poate încadra în aceste grupe, evitați să-i dați acest fruct și alegeți alte bunătăți pe care le poate mânca.