Fasolea reprezintă semințele unei plante cățărătoare numită Phaseolus vulgaris. Cultivarea sa a început în America de Sud în jurul anului 7.000 î.Hr., dar astăzi este o leguminoasă produsă și consumată pe toate continentele lumii.
Fasolea se numără, fără îndoială, printre cele mai importante leguminoase din gastronomia noastră și din bucătăria mexicană, fiind protagonista a nenumărate tocănițe, supe și ciorbe. Dar, cum rămâne cu câinii noștri? Este adevărat că câinii pot mânca fasole? Dacă vrei să afli, nu rata acest articol din AnimaleAZ, în care îți vom explica dacă câinii pot mânca sau nu fasole.
Pot câinii să mănânce fasole sau nu?
Fasolea este o leguminoasă folosită pe scară largă în gastronomia multor țări din întreaga lume, cum ar fi Spania și Mexic, nu numai pentru gustul lor, ci și pentru valoarea nutritivă mare. Dar știi ce se întâmplă dacă un câine mănâncă fasole? Fasolea este rea pentru câini? Vă spunem mai jos.
Adevărul este că fasolea se află pe lista alimentelor potrivite pentru câini, deoarece oferă numeroase beneficii nutriționale și nu conține substanțe toxice pentru organismul lor. Cu toate acestea, pentru a ne asigura că aportul de fasole este sănătos și sigur pentru câini, trebuie luate în considerare o serie de considerente, pe care le vom explica în detaliu în paragrafele următoare.
Beneficiile fasolei pentru câini
Așa cum am menționat, câinii pot mânca fasole, deoarece au o valoare nutritivă mare. Mai jos sunt prezentate principalele beneficii ale includerii acestei leguminoase în dieta unui câine:
- Este o sursă excelentă de proteine. În plus, deși este o proteină de origine vegetală, furnizează o cantitate bună de aminoacizi esențiali (care sunt acei aminoacizi pe care organismul nu îi poate sintetiza și care trebuie să fie ingerați prin alimentație).
- Conține un procent ridicat de carbohidrați cu un indice glicemic scăzut. Acești carbohidrați se digeră mai greu, ceea ce duce la o creștere mai treptată a nivelului de glucoză din sânge și permite un control mai bun al eliberării de insulină postprandială.
- Conține foarte puține grăsimi, ceea ce permite includerea lor în dieta câinilor fără a crește semnificativ valoarea energetică a rației.
- Furnizează fibre. Deși este un nutrient pe care câinii nu-l pot digera, este esențial în dieta lor, deoarece reglează aportul, îmbunătățește tranzitul intestinal și ajută la menținerea microbiotei intestinale.
- Sunt surse de minerale, cum ar fi calciu, seleniu, fier, magneziu, zinc, potasiu și fosfor.
- Furnizează vitaminele B, cum ar fi vitamina B1 (tiamină), B3 (niacină) și B6 (piridoxină).
- Acestea conțin compuși fenolici, compuși bioactivi cu putere antioxidantă.

Cum să dai fasole unui câine?
Acum, că știm că câinii pot mânca fasole, trebuie să explicăm cum ar trebui să le oferim astfel încât aportul lor să fie sigur și benefic. În primul rând, vom discuta despre modurile în care această hrană poate fi inclusă în dieta unui câine:
În cazul în care câinele dumneavoastră consumă în mod obișnuit o hrană din comerț, puteți alege să introduceți fasolea în dieta sa, oferindu-i-o ca răsplată sau recompensă. Dacă sunteți în căutarea unei alternative la recompensele comerciale tipice, fasolea pentru câini poate fi o alegere bună. Doar că nu le amestecați niciodată cu mâncarea câinelui.
În schimb, dacă câinele dumneavoastră consumă în mod obișnuit o rație făcută în casă, puteți alege să includeți fasolea ca ingredient în rația sa zilnică. În acest caz, ar trebui să combinați fasolea cu alte ingrediente care sunt surse cu proteine animale, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale pentru a obține o rație echilibrată, în conformitate cu nevoile câinelui dumneavoastră.
În al doilea rând, trebuie să vorbim despre pregătirea și gătitul fasolei. Vă întrebați dacă câinii pot mânca fasole gătită? Vă spunem mai jos.
Cum se prepară fasolea pentru câini?
Proteinele și carbohidrații prezenți în leguminoase sunt mai bine digerate și asimilate în timpul gătitului, deoarece procesul de gătire crește digestibilitatea alimentelor. Prin urmare, fasolea trebuie oferită întotdeauna gătită. Pentru a le prepara, cea mai bună opțiune este să înmuiați singuri fasolea (aproximativ 8-12 ore) și apoi să o gătiți până când capătă o consistență moale. Dacă preferați, puteți alege să folosiți fasole la conservă, atâta timp cât aceasta nu conține ingrediente dăunătoare pentru câini (cum ar fi sare, usturoi, ceapă, condimente, aditivi etc.). Dacă folosiți fasole la conservă, nu uitați să îndepărtați lichidul de conservare și să clătiți fasolea cu multă apă înainte de a o oferi.
În ceea ce privește varietatea, câinii pot mânca fasole bai, albă, pinti, neagră, cannellini, etc. În general, toate soiurile sunt potrivite pentru câini.
Dozele de fasole pentru câini
Dacă vă decideți să oferiți fasolea ca răsfăț, o puteți adăuga o dată pe săptămână sau la fiecare două săptămâni. Cantitatea va depinde de mărimea câinelui dumneavoastră și de varietatea de fasole, deși, ca referință, puteți oferi 3-5 păstăi la câinii de talie mică, 5-8 la cei de talie medie și 8-10 la cei de talie mare.
Dacă alegeți să includeți fasolea în rația zilnică, cantitatea va depinde de cerințele nutriționale și energetice ale câinelui dumneavoastră, care vor varia în mod fundamental în funcție de vârsta și activitatea zilnică a acestuia. Pentru a vă asigura că rația este echilibrată și că proporția dintre diferitele alimente pe care le dați este optimă, vă recomandăm să solicitați ajutorul unui medic veterinar specializat în nutriția animalelor.
Efecte secundare ale fasolei pentru câini
Principalul efect negativ asociat cu consumul de fasole este producerea de flatulență sau excesul de gaze în intestine. În rest, consumul de fasole nu ar trebui să dăuneze sănătății câinilor, atâta timp cât acestea sunt oferite în mod corespunzător.
Contraindicațiile consumului de fasole pentru câini
Deși fasolea este o hrană potrivită pentru câini, există unele situații în care consumul ei poate fi contraproductiv:
Câini cu alergii sau intoleranțe alimentare.
Câinii cu un sistem digestiv deosebit de sensibil la schimbările în alimentație.