Instinctul de prădător care caracterizează pisicile ne face să credem că acestea sunt animale carnivore. Cu toate acestea, dacă consultăm lista de ingrediente a oricărui tip de crochete din comerț, vom vedea că în compoziție vom găsi mai multe alimente de origine vegetală. Așadar, pisicile sunt cu adevărat carnivore? Sau poate că, din moment ce consumă și alte alimente în afară de carne, sunt și ele animale omnivore?
Dacă vrei să elucidezi acest dubiu și să afli răspunsul la aceste întrebări, citește acest articol din AnimaleAZ, în care vom explica în detaliu dieta acestor mici feline și îți vom spune dacă pisicile sunt animale carnivore sau omnivore.
Pisicile sunt carnivore, erbivore sau omnivore?
Cu siguranță, la citirea acestei întrebări, veți fi răspuns intuitiv că pisicile sunt animale carnivore, deoarece se știe că felinele sunt animale cu un stil de viață bazat pe vânătoare. Dar, ați putea spune dacă pisicile sunt carnivore sau omnivore? În fața acestei întrebări, pot apărea mai multe îndoieli, deoarece majoritatea alimentelor pentru pisici disponibile în comerț conțin o combinație de produse animale și vegetale.
Așadar, în ciuda confuziei pe care o generează acest lucru, trebuie să se știe că pisicile, ca și câinii, sunt animale carnivore. În continuare, vom explica ce fel de carnivor este pisica și care sunt diferențele dintre hrana pisicilor și cea a câinilor.
Ce fel de carnivor este pisica?
Atât pisicile, cât și câinii sunt animale carnivore, însă pisicile au un necesar mai mare de proteine decât câinii. Această nevoie nutrițională face din pisică un carnivor strict, adică un animal care mănâncă în principal carne și alte produse de origine animală.
În schimb, câinele se consideră un animal carnivor electiv (cunoscut și sub numele de omnivor adaptativ), ceea ce înseamnă că, deși dieta sa include carnea ca materie primă, este capabil să digere și să asimileze substanțe nutritive, cum ar fi carbohidrații, care se găsesc în alimentele de origine vegetală.

De ce sunt pisicile carnivore?
Deși există diverse tendințe de a hrăni animalele de companie cu diete vegetariene sau vegane, adevărul este că pisicile sunt în esență animale carnivore, după cum arată următoarele argumente:
Probleme anatomice și fiziologice: atât dinții, cât și restul sistemului digestiv al pisicilor au un design anatomic tipic animalelor carnivore. Fălcile lor mici, dar puternice, sunt gata să prindă prada și să smulgă carnea cu ușurință. Tractul gastrointestinal este mult mai scurt decât cel al animalelor necarnivore, ceea ce face ca pisicile să digere mai repede și să fie pregătite să digere în principal materii simple, cum ar fi proteinele și grăsimile. De asemenea, intestinul lor gros (locul în care sunt digerați carbohidrații complecși) este scurt, ceea ce explică de ce au dificultăți în digerarea carbohidraților. În plus, sistemul senzorial al pisicii este deosebit de predispus să fie stimulat de componentele și calitățile senzoriale ale cărnii.
Probleme metabolice: spre deosebire de alte animale, pisicile nu sunt capabile să-și adapteze metabolismul la o dietă săracă în proteine, ci, în această situație, consumă proteinele stocate în organism (în principal în mușchi) pentru a-și satisface nevoile. În plus, pisicile nu sunt capabile să sintetizeze anumiți aminoacizi specifici, cum ar fi arginina sau taurina, ceea ce le obligă să îi consume prin carne pentru a evita deficiențele nutriționale. În plus, pisicile au o activitate scăzută a enzimelor de amilază și maltază (enzime care degradează carbohidrații), ceea ce face dificilă digestia acestor nutrienți.
Aspecte evolutive: Pisica a fost un animal care, în mod natural, a avut întotdeauna un stil de viață bazat pe vânătoare. În timpul procesului de domesticire, nevoile nutriționale și comportamentale ale pisicilor au rămas practic neschimbate, datorită faptului că, fiind foarte eficiente ca prădători, acestea au fost în continuare capabile să mențină o dietă bogată în carne. Adică, în ciuda domesticirii, au fost supuse la foarte puțină „presiune evolutivă” pentru a-și schimba dieta, astfel încât au continuat să își bazeze dieta pe consumul de carne. Spre deosebire de pisici, câinii au fost supuși unei presiuni mult mai mari, deoarece domesticirea lor a fost în mare măsură legată de consumul deșeurilor produse de oameni în primele așezări, care conțineau de obicei alimente de origine vegetală.