Pisicile au reputația de a fi animale discrete și silențioase, dar uneori pot deveni foarte insistente cu mieunatul lor. De cele mai multe ori, aceste pisici miaună cu scopul de a ne atrage atenția și de a încerca să ne comunice ceva, iar momentul, locul sau persoana care este prezentă atunci când face acest lucru ne poate da câteva indicii cu privire la ceea ce are nevoie pisica.

Insecuritatea în timpul procesului de adaptare
În cazul în care puiul sau pisica adultă a fost adoptată și locuiește cu dumneavoastră acasă de scurt timp, trebuie să se adapteze la noul său mediu și la noua sa familie umană, iar acest lucru nu poate fi realizat peste noapte.
Pisicile sunt animale foarte sensibile care, în general, nu tolerează foarte bine schimbările bruște în rutina lor, așa că o mutare într-o casă nouă poate fi foarte stresantă pentru ele, mai ales dacă vorbim de pisicuțe care au fost separate de părinți, mamă și frați. Este posibil ca în timpul zilei pisica să pară mai relaxată pentru că este mai multă activitate în casă și îi place să se joace sau să fie mângâiată de stăpânii săi, dar noaptea, când toată lumea doarme, se poate simți singură, nesigură sau dezorientată, ceea ce o determină să miaune pentru atenție și companie. Acest lucru se întâmplă, de obicei, mai ales dacă lăsați animalul singur într-o cameră separată de a dumneavoastră în timpul nopții, împiedicându-l să ajungă la dumneavoastră sau la ceilalți proprietari.
Foame sau sete
Frecvența de hrănire a pisicilor nu este aceeași cu cea a altor specii, cum ar fi câinii. În general, pisicile preferă să mănânce cantități mici de hrană în timpul zilei și al nopții, în loc să consume întreaga rație în una sau două mese zilnice. Acest lucru înseamnă că, la orice oră din noapte, pisica dumneavoastră poate simți nevoia să mănânce și, dacă farfuria sa este goală, este foarte probabil să vă comunice acest lucru printr-o serie de mieunături insistente. Atenție însă: acest tip de hrănire nu înseamnă că trebuie să îi dați pisicii dvs. toată mâncarea pe care o cere, pentru că, dacă pisica dvs. blănoasă este foarte pofticioasă, ar putea ajunge să fie supraponderală. Trebuie să-l obișnuiți să mănânce o anumită cantitate, adaptată la vârsta și condiția sa fizică.
În mod similar, este foarte important ca o pisică să bea suficientă apă și să se hidrateze corespunzător, deoarece aceste animale tind să sufere de pietre la rinichi atunci când ajung la o anumită vârstă. Prin urmare, trebuie să vă asigurați că pisica dumneavoastră are acces nelimitat la apă atât în timpul zilei, cât și noaptea. Dacă observați că pisica dvs. blănoasă consumă puțină apă, o puteți încuraja să bea mai multă folosind fântâni pentru pisici sau combinându-i dieta cu hrană umedă sau naturală.
Disconfortul fizic
Dacă cauzele de mai sus nu vă satisfac, pisica dumneavoastră miaună noaptea și nu vă lasă să dormiți, este posibil să se simtă rău sau să resimtă un fel de durere. În mod normal, în astfel de cazuri, animalul va continua să miaune în timpul zilei, dar dacă acest comportament începe brusc, este important să se excludă orice patologie. Urmăriți-l pe prietenul dvs. blănos pentru semne de durere și, dacă suspectați disconfort, vizitați veterinarul pentru un control.
Pe de altă parte, există posibilitatea ca pisica dumneavoastră să miaune pentru că este frig noaptea. Acest lucru este mai probabil să se întâmple la pui, la rasele cu blană puțină, cum ar fi pisica sphynx, dacă în timpul lunilor de iarnă animalul doarme în zone deschise, cu curenți de aer sau dacă nu are o pătură sau o vizuină în care să se adăpostească.

Supărarea emoțională
Este posibil ca pisica dumneavoastră să nu simtă nicio durere sau disconfort la nivel fizic, dar să aibă o problemă emoțională care o face să miaune noaptea. Această problemă poate fi prezentă în mod cronic la animal, cum ar fi stresul, sau poate apărea brusc asociată cu un eveniment, cum ar fi frica în timpul unei furtuni.
Schimbările din mediul pisicii, cum ar fi sosirea unui nou membru al familiei, plecarea unuia dintre ei sau o schimbare în casă, pot modifica comportamentul felinei, care va fi mai nervoasă sau mai sensibilă decât de obicei. Acest lucru, dacă nu este tratat în mod corespunzător, poate ajunge să provoace stres pe termen lung și, prin urmare, un comportament neregulat și nedorit. Pe de altă parte, anumite evenimente specifice pot speria sau supăra pisica, determinând-o să miaune neconsolat în timpul zilei sau al nopții, cum ar fi prezența unui vizitator necunoscut animalului sau un foc de artificii.
Plictiseală sau lipsă de stimulare
O cauză foarte frecventă care explică și de ce o pisică miaună mult noaptea și este agitată, mai ales la pisicile tinere, este plictiseala. Pisicile sunt animale crepusculare, ceea ce înseamnă că vârfurile lor cele mai active sunt la amurg și în zori. Acest lucru, combinat cu faptul că sunt foarte energici și vânători și că le place să se joace, face ca aceștia să dorească să interacționeze cu stăpânii lor noaptea, după ce și-au petrecut cea mai mare parte a zilei dormind.
În multe cazuri, modul în care pisicile comunică faptul că sunt plictisite este să miaune în fața ușii de la dormitorul stăpânilor lor și chiar să o zgârie. Prin urmare, dacă ați observat că pisica dvs. nu încetează să miaune la ușa camerei dvs. în timpul nopții, este posibil ca ea să vă ceară atenția. În mod similar, dacă animalul doarme lângă stăpânii săi, este posibil să sară pe aceștia, să-i „maseze” cu unghiile, să-i muște sau să se frece de ei prin mieunat pentru a atrage atenția. Astfel, dacă pisica dvs. vă trezește noaptea, este posibil ca și ea să facă acest lucru. În cele din urmă, dacă pisica dvs. își petrece noaptea singură și închisă într-o cameră, există o șansă bună ca ea să se plictisească și să miaune pentru a vă cere să deschideți ușa și să-i dați drumul.
Litieră murdară sau inaccesibilă
Pisicile sunt foarte curate și conștiincioase, iar cele mai multe dintre ele nu suportă să își facă nevoile într-o litieră murdară, care este deja plină de urină și fecale. În multe cazuri, dacă litiera nu este schimbată suficient de des, pisica poate refuza să o folosească, ceea ce reprezintă o problemă atât pentru pisici, cât și pentru stăpânii lor.
Pe de altă parte, dacă litiera este foarte aproape de hrana animalului, este prea mică, dacă în casă sunt mai puține litiere decât pisici sau dacă felina are dificultăți de acces la ea din orice motiv, este posibil ca aceasta să refuze să o folosească și, ca urmare, va deveni stresată, își va face nevoile în locuri nepotrivite sau va scădea frecvența cu care urinează și defulează, ceea ce poate fi în detrimentul sănătății sale.
Dacă pisica nu se simte confortabil în litieră, este posibil să miaune după ajutor, indiferent dacă este zi sau noapte.
Cu toate acestea, dacă problema este că pisica ta miaună atunci când intră în litieră, atunci ar trebui să verifici dacă își face treaba în mod normal sau, dimpotrivă, are dificultăți, deoarece în acest caz ar putea suferi de o problemă de sănătate.

Ce să fac dacă pisica mea miaună mult noaptea?
Ascultarea mieunatului constant al pisicii tale în miez de noapte poate fi foarte enervantă și probabil că te-ai întrebat de multe ori ce poți face în acest sens. Ca întotdeauna, primul pas va fi să găsești cauza mieunatului, așa că poți revedea informațiile pe care ți le oferim în acest articol ori de câte ori dorești și, dacă consideri necesar, să consulți cazul cu un medic veterinar și un etolog pentru pisici, care va examina animalul și te va sfătui.
De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că, la fel ca și câinii, pisicile pot învăța multe comportamente prin asociere, așa că, dacă în alte ocazii, mieunatul i-a fost de ajutor prietenului dvs. blănos pentru a vă atrage atenția, este posibil ca acest comportament să crească în timp și pisica dvs. să devină mai insistentă. Prin urmare, cel mai bine este să abordăm problema de la rădăcină, să o tratăm din timp și, mai presus de toate, să o prevenim.
Iată câteva sfaturi despre ce trebuie să faci dacă pisica ta miaună noaptea și cum să o liniștești:
- Înainte de culcare, asigurați-vă că pisica dumneavoastră are mâncare, apă și acces la o litieră curată.
- Jucați-vă cu ea înainte de culcare și îmbogățiți-i mediul înconjurător cu jucării interactive.
- Dacă este posibil, evitați să-l lăsați singur într-o cameră noaptea.
- Trageți perdelele pe timp de noapte pentru a crea un mediu întunecat, izolat de zgomote sau lumină care ar putea speria sau alerta pisica.
- Cumpărați sau construiți adăposturi în care să se ascundă pisica dumneavoastră blănoasă și puneți o pătură înăuntru pentru a nu-i fi frig sau puneți o saltea sau un pătuț pentru pisici lângă patul dumneavoastră.
- Folosiți feromoni artificiali de felină în mediul pisicii dumneavoastră pentru a o calma și a o ajuta să se odihnească mai bine. Acest lucru este deosebit de util în timpul proceselor de adaptare și la pisicile care au tendința de a deveni stresate sau speriate.
- În cazul în care cauza mieunatului este de natură hormonală, castrarea este soluția finală, atât la masculi, cât și la femele. Bineînțeles, înainte de a face acest pas, consultați un veterinar și un etolog care vă vor putea sfătui cum și când este cel mai bine să efectuați această procedură.