Care este cea mai bună hrană pentru un pui de caine?

Hrana pe care o alegem pentru un câine este un factor cheie, deoarece contribuie la sănătatea sa generală. Cu toate acestea, există faze în care este chiar mai important, în special în timpul fazei de creștere. O alimentație necorespunzătoare în aceste luni poate duce la tulburări grave care ar putea avea consecințe asupra viitorului cățelușului. Pentru a face cea mai bună alegere posibilă, în acest articol din AnimaleAZ trecem în revistă care este cea mai bună hrană pentru căței.

Hrană pentru căței

În general, găsim același tip de hrană pentru căței ca și cea comercializată pentru câinii adulți. Trebuie să ne amintim că trebuie să se hrănească cu lapte matern până la vârsta de cel puțin opt săptămâni. Aceștia pot începe să încerce hrana solidă în jurul primei luni.

Putem opta pentru aceste formate, amintindu-ne că trebuie să alegem întotdeauna o opțiune formulată special pentru căței:

  • Crochete sau hrană uscată: aceasta este probabil cea mai populară opțiune datorită comodității, prețului și posibilității de depozitare. Acestea sunt mici bile tari care pot fi oferite ca atare sau umezite.
  • Conserve sau hrană umedă: În acest caz, hrana este prezentată în bucăți, de obicei cu un sos, sau sub formă de pateu, cu o consistență moale, ceea ce o face mai ușor de mâncat pentru căței.
  • Alimente deshidratate: Aceste alimente sunt achiziționate deshidratate. La domiciliu, trebuie doar să adăugați apă înainte de a o oferi cățelușului.
  • Hrană personalizată: Companii precum Barkyn dezvoltă meniuri personalizate, perfect adaptate nevoilor nutriționale ale fiecărui câine. Tot ce trebuie să faci este să trimiți datele tale pentru a primi acasă hrană personalizată pentru el, ținând cont de rasa, greutatea și stilul de viață al acestuia. Vorbim despre hrana uscată, dar Barkyn are și hrană umedă perfectă pentru căței, făcută cu pui proaspăt și somon proaspăt ca ingrediente principale. De asemenea, este inclus și un supliment lichid care se adaugă la hrana obișnuită pentru a le întări sănătatea articulațiilor, ideal mai ales pentru cățeii mari și uriași.
  • Hrană preparată în casă: cățeii pot fi hrăniți cu mâncare pe care o preparăm noi înșine acasă. Nu este vorba de a le da resturi de la mesele noastre, ci de a alege și a găti ingredientele, urmând meniuri formulate de un expert în nutriție, astfel încât să nu aibă niciun deficit.
  • Dieta BARF: constă în oferirea de hrană crudă sau ușor gătită. Se bazează pe carne, oase cărnoase și intestine. La fel ca în cazul hranei preparate în casă, avem nevoie de sfatul unui profesionist în nutriție canină pentru a ne asigura că meniurile sunt echilibrate, deoarece în hrana crudă se pot transmite paraziți și agenți patogeni.

Care este cea mai bună hrană pentru căței?

Cea mai bună hrană pentru căței este cea care le satisface nevoile nutriționale de bază. Prin urmare, ingredientul principal ar trebui să fie proteinele de origine animală, care pot proveni fie din carne, fie din pește. Apoi, tot într-o măsură mai mică, poate conține și alte ingrediente complementare, cum ar fi legumele, fructele sau verdețurile.

Toate trebuie să asigure:

Proteine.
Carbohidrați.
Grăsimi.
Vitamine.
Minerale.

Toate acestea în cantități optime, de unde și importanța alegerii unor alimente de calitate. Trebuie subliniat faptul că puii de câine se află într-o fază de creștere rapidă, ceea ce înseamnă că vor avea nevoi nutriționale diferite de cele ale adulților, de unde și importanța de a căuta întotdeauna hrană pregătită special pentru ei.

Tocmai din acest motiv, cățeii vor avea nevoie de o proporție mai mare de nutrienți, cum ar fi proteinele, precum și de mai multă energie. Aceste nevoi tind să se mențină până în primul an de viață, deși câinii mari sau uriași continuă să crească până la 18-24 de luni.

Trebuie să citiți întotdeauna eticheta pentru a vă asigura că alegeți cel mai bun aliment. Trebuie să o administrăm de mai multe ori pe zi, conform cantităților indicate de producător/nutriționist și să nu adăugăm niciun fel de supliment (cum ar fi calciu) fără a consulta medicul veterinar, deoarece acest lucru ar putea fi contraproductiv, dezechilibrând dieta.

Cum să alegi cea mai bună hrană pentru un pui de câine?

Pornind de la premisele de bază pe care le-am discutat în secțiunea anterioară, putem alege cea mai bună hrană pentru cățelul nostru, ținând cont de caracteristicile acesteia și de posibilitățile noastre.

Așadar, dacă avem un câine proaspăt înțărcat, cel mai bine este să optăm pentru opțiuni moi, care vor fi mai accesibile pentru a fi mestecate și înghițite. Ne referim la hrana umedă, deshidratată sau preparată în casă. Ar putea fi o opțiune bună să înmuiați crochetele în apă călduță până când bilele se înmoaie. Se poate face și cu lapte special conceput pentru căței sau cu un bulion de casă fără grăsimi sau sare.

În mod ideal, ar trebui să gătim pentru cățelul nostru în fiecare zi, evitând potențiala transmitere de agenți patogeni prin gătit, urmând instrucțiunile unui nutriționist canin. Dar aceasta nu este o opțiune la îndemâna multora, pentru că implică timp pe care nu toată lumea îl are la dispoziție.

Din acest motiv, dietele personalizate sunt o opțiune bună, deoarece ne permit să ne adaptăm la nevoile specifice ale cățelușului și să alegem între crochete sau hrană umedă. Un cățel mai mare, obișnuit deja să mestece, poate fi hrănit bine cu crochete, atâta timp cât sunt alese crochete de bună calitate (citiți cu atenție eticheta cu ingrediente) sau în ceea ce privește o alegere personalizată, una care se va adapta nevoilor pe măsură ce crește.

Care sunt cele mai bune crochete pentru căței?

Dacă în cele din urmă alegem crochete, nu uitați că este esențial să țineți cont de următoarele aspecte pentru a alege crochete de cea mai bună calitate:

  • Ingredientul principal trebuie să fie proteinele de origine animală: furnizate de carne sau pește. Procentul de proteine ar trebui să fie mai mare decât în cazul câinilor adulți, deoarece cățelul se află într-o fază de creștere.
  • Originea cărnii (și nu a subproduselor) și tratamentul acesteia: carnea deshidratată asigură același conținut la sfârșitul procesului, în timp ce carnea proaspătă va pierde apă în timpul gătitului.
  • Tehnologia folosită pentru producerea crochetelor: ne spune dacă vor pierde mai mulți sau mai puțini nutrienți. Din acest punct de vedere, extrudarea este mai rea decât presarea la rece.
  • Celelalte ingrediente vor fi întotdeauna într-un procent mai mic: cerealele pot fi incluse, dar nu sunt necesare, deoarece nu toți câinii le digeră bine și ar putea cauza probleme. Cel mai bine este fără gluten, cum ar fi orezul brun.


Cu cât sunt mai puține ingrediente suplimentare în crochete, cu atât mai bine: acest lucru ne spune că nu conține aditivi inutili.

About The Author

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *