Pot câinii să mănânce caju?

Fructele uscate și câinii nu sunt dușmani, dar asta nu înseamnă că le pot mânca frecvent, mai ales că unele sunt toxice, cum ar fi nucile (în special nucile de macadamia). Pe de altă parte, caju este un fruct uscat potrivit pentru câini datorită conținutului de acizi grași nesaturați, proteine, carbohidrați cu absorbție lentă și a cantității mari de vitamine și minerale. Cu toate acestea, este important de știut că ele nu sunt recomandate în anumite cazuri, după cum vom vedea, și trebuie oferite întotdeauna cu moderație.

Deci, pot câinii să mănânce caju sau nu? Dacă da, cum? Dacă doriți să aflați mai multe despre consumul de nuci caju la câini, continuați să citiți acest articol din AnimaleAZ.

Sunt nucile de caju bune pentru câini?

Câinii pot mânca nuci, cum ar fi caju, dar aceasta nu este cu siguranță cea mai bună hrană pentru ei. Prin urmare, putem spune că câinii pot mânca caju ocazional, dar nu zilnic.

Tovarășii noștri canini sunt animale carnivore facultative, ceea ce înseamnă că dieta lor trebuie să se bazeze în principal pe proteine animale și, în proporții mai mici, pe legume, fructe sau alimente bogate în carbohidrați. Prin urmare, se spune uneori că sunt omnivore datorită capacității lor de a se adapta la procesul de domesticire, însă rămân carnivore, cu avantajul că pot tolera și alte alimente specifice omnivorelor.

Deși caju sunt alimente consumate de animalele omnivore pentru că sunt foarte bogate în proteine, vitamine și minerale, ele conțin și multe grăsimi și sunt foarte calorice, așa că nu sunt cele mai bune pentru câini.

Pot mânca caju sărat?

Pot câinii să mănânce caju sărat? Răspunsul este da, dar nu este bine. Cel mai bine este să le dați caju crud, fără sare sau alți aditivi sau condimente.

Beneficiile nucilor de caju la câini

Caju este bun pentru sănătate deoarece, deși conține multe grăsimi, acestea sunt în principiu mononesaturate sau polinesaturate și sunt mai puține decât cele ale altor fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi nucile sau migdalele. Acestea sunt o sursă de vitamine, cum ar fi vitaminele din complexul B (vitaminele B1, B3, B6 și B9 sau acidul folic) și vitamina E. Sunt, de asemenea, o sursă de minerale, cum ar fi cuprul, care este esențial pentru menținerea structurilor oaselor, nervilor, vaselor de sânge, părului și pielii, precum și magneziul, care este foarte important pentru sistemul musculo-scheletic și sistemul nervos. Alte minerale pe care le conține în cantități bune sunt fierul și zincul.

Caju este, de asemenea, o sursă de proteine cu aminoacizi care favorizează regenerarea țesuturilor și procesele fiziologice. Acest fruct uscat este, de asemenea, o sursă de triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei, care este un neurotransmițător asociat cu bunăstarea, odihna și controlul anxietății.

Datorită tuturor acestor nutrienți, caju poate oferi beneficii pentru sănătatea câinilor, promovând un sistem cardiovascular, imunitar și osos bun și prevenind îmbătrânirea prematură a celulelor și anemia.

Doza de nuci caju la câini

Câte nuci de caju îi pot da câinelui meu? Răspunsul va depinde de mărimea și greutatea animalului, dar, în toate cazurile, gustările, cum ar fi nucile caju sau alte alimente care nu reprezintă masa principală, care trebuie să fie concepute special pentru specia de câine pentru a se asigura că acesta primește toți nutrienții în proporțiile ideale pentru întreținerea și dezvoltarea sa, nu trebuie să depășească 10 % din dieta zilnică, ceea ce echivalează cu aproximativ 3-4 nuci caju la 9 kg din greutatea câinelui.

Cum să dați nuci de caju la câini?

Nucile caju trebuie oferite cu prudență și moderație. Ar trebui să începeți prin a oferi nuci de caju fără aditivi și fără coajă sau pieliță, deoarece acestea conțin compuși toxici. Puteți adăuga nucile de caju direct la mâncarea principală, în cazul în care aceasta este făcută în casă, sau le puteți oferi separat, mai ales dacă este prima dată când câinele dumneavoastră gustă nucile de caju sau dacă dieta lui este bazată pe hrană.

Dacă este prima dată când îi dați nuci de caju câinelui dumneavoastră, trebuie să stați aproape, observând reacția acestuia și apariția unor posibile alergii sau sensibilități la nucile de caju, cum ar fi:

  • Umflarea gurii, a limbii sau a gâtului.
  • Dificultăți de respirație.
  • Vărsături.
  • Diareea.
  • Semne cutanate, cum ar fi mâncărimi.

Dacă totul merge bine și câinele dumneavoastră nu are probleme, nu uitați că doza ideală este de 3-4 nuci de caju la câini în greutate de 9 kg. Le puteți oferi ca răsfăț sau gustare.

Efectele secundare ale nucilor de caju la câini

Nucile caju au un dezavantaj major pentru câinii supraponderali, obezi sau predispuși la acest lucru, și anume conținutul lor de calorii și grăsimi, care pot agrava aceste probleme prin creșterea riscului de pancreatită pentru câini, care este o inflamație foarte dureroasă a pancreasului care afectează calitatea vieții câinilor noștri.

În plus, este important să subliniem că nucile caju nu trebuie amestecate cu alte fructe cu coajă lemnoasă. O atenție deosebită trebuie acordată nucilor de macadamia, care sunt toxice, deoarece conțin mai mult acid oxalic decât alte nuci, un compus iritant la nivelul mucoasei gastro-esofagiene care poate crește riscul de formare a calculilor de oxalat de calciu, probleme de mobilitate, amețeli, paralizii, slăbiciune, tremurături, dureri abdominale și vărsături.

About The Author

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *